Váratlan fordulat

Amikor az ember belekezd egy vállalkozás kialakításába rengeteg dologra számít, jó és rossz dolgokra egyaránt. Gondolhatunk itt a könyveléstől kezdve a toborzáson át, a munkavégzés konkrét tevékenységén keresztül a törvényi feltételekig mindenre. Vannak azonban olyan nem várt események is, amik még azt az embert is meglepik, aki azt gondolta, hogy mindenre fel van készülve. Én is így jártam ugyanis.

Az ember gőzerővel belevág és tudja, hogy nem minden lesz gördülékeny, lesznek hullámvölgyek, érik majd kritikák és bizony az is elő fog fordulni, hogy valamit tényleg elront, esetleg egyáltalán nem tud vele megbirkózni. És tudja jól azt is, hogy csak akkor van értelme belevágni, ha semmi, de semmi nem veszi el a kedvünk annyira, hogy ne folytassuk a munkát. Én is ennek tudatában vágtam bele, és ennek fényében is próbáltam előre haladni az úton, és hát el kell mondjam, egy hajszálon múlt, hogy nem adtam fel. Nagyon sokat köszönhetek pár barátnak és legfőképp a családomnak, hogy tartották bennem a lelket.

A legutolsó csepp talán az volt a pohárban, amikor az utamba került a munkavédelem és az azzal kapcsolatos összes jogszabály, a hivatkozások, a példák, az elírások és a tiltások tengere. Azt sem tudtam kibogarászni nagyon sokáig, hogy melyik vonatkozik rám és melyik nem. Hihetetlenül elkeseredtem. Akkor hajszálon múlt, hogy nem mentem vissza alkalmazottként dolgozni.

Kaptam azonban egy kisebb fejmosást és egy hatalmas segítséget az egyik barátomtól. Közölte, hogy nem gondolja, hogy attól, hogy valaki vállalkozó még nem kérhet segítséget, és mindent egyedül kell tudnia és csinálnia. Elmondta, hogy szerinte az a jó vállalkozó, aki amihez ért elvégzi, amit pedig lehet, azt külső szakértők számára kiadja feladatként. És ezzel a lendülettel ajánlott egy céget a munkavédelmi feladatok ellátására. Teljesen máshogy álltam onnantól a dolgokhoz és azóta is ezzel a céggel végeztetek minden munkavédelemmel kapcsolatos teendőt. Nem csak egy nagyon jó tanácsra találtam tehát, hanem egy hosszútávú partnert is kaptam mellé ajándék ajánlásban. Felbecsülhetetlen segítség volt ez nekem akkor.